(C) 2022 SEPROM
De ceva vreme am menținut în funcțiune o pagină minimală de internet cât timp am avut în lucru o serie de protecții împotriva amenințărilor de le-au tot povestit pe la televizor de-a lungul anilor.
Soluția cu care am venit constă într-o serie de panouri solare și un calculator Felix M-18 "corcit" cu Coral și Independent.
Da, ăla mare cât trei șifoniere de pe timpul... ălalalt, cu benzi și cartele perforate. Are și îmbunătățiri - operează cu 4 Mega de RAM pe toruri de ferită și încă se ține bine. Singurul sistem imun la amenințări de tip "ransomware", "execuție speculativă", furturi de resurse sub formă de "minat bitcoin", lansare de e-mailuri SPAM și alte minuni.
Îl ținem în funcțiune de pe la sfârșitul anilor 1990 în scopuri istorice și pentru că a supraviețuit multor generații de calculatoare moderne fără a manifesta simptome de abandon.
Sistem de operare: RSX/11 cu protocol TCP/IP implementat manual.
- RAM: 4 MB volatila pe toruri/inele de ferita, 4 MB volatila secventiala SPI, 270MB cache pe HDD interfata ESDI/MFM;
- 3 x 750 MB - stocare secvențială pe unități de bandă magnetică 1/2" 9 piste, interfata PERTEC;
- 2 x 250MB - stocare paralelă pe hard disk tip "disk pack" (ăla mare cât o mașină de spălat), interfata paralela;
- 2 x 512 kB - memorie read-only secvențială pe unități de bandă perforată - sistemul de operare, interfata seriala RS232;
Limitat doar de numărul de lăzi ce încap în sală - unitate de inserție serială de date sub formă de cartele perforate - principala metodă de programare a sistemului - interfata seriala RS232.
Am reusit de am transferat tot saitul pe cartele perforate - vreo 40 de lăzi - să fim siguri că nu-l mai poate da jos nimeni.